Logga

Cellprovmottagning

Mottagningen stängd 11 mars - 22 mars pga branden i Nacka Forum.
Vi öppnar igen måndagen den 25/3 med begränsade öppettider:

 
Om du har fått en kallele med tid det datum vi har stängd mottagnin, kan du spara din kallelse och komma på valfri öppen mottagning vid ett senare tillfälle.

Tisdag 26/3 15:00-18:30 Väntetider är förväntade

Torsdag 28/3  OBS! STÄNGT. 

Höghuset i Nacka Forum drabbades av brand 10/3. Branden har inte direkt påverkat mottagningen men röken från branden måste vädras ut och mottagningen måste städas grundligt. Mottagningen kommer hållas stängd tom 22 mars. Bokade patienter kommer att kontaktas och den bokade tiden kommer att bokas om till annan plats eller annan tid. Öppen mottagning och cellprovmottagning på tisdagen den 19:e och 21:a mars är inställda. Vi uppdaterar med ny information här kontinuerligt.

Vi kommer att ha telefontid under vecka 12 mellan kl. 10:00-12:00. Tel. 08-7180880. Mer information finns på telefonsvararen.  
 

Din Barnrmorska Nacka har öppen mottaging för cellprover:

Tisdagar: 15.00-18.30

Torsdagar: 8.00-9.30 

Stockholms Läns Landsting kallar alla kvinnor mellan 23-64 år till kostnadsfri cellprov.

 

Om du fått en kallelse till oss erbjuds du en tid men du kan komma valfri öppen mottagning enligt ovan och du behöver inte boka av den tiden du är erbjuden.
Har du kallelse till någon annan mottagning så går det också bra att komma på dessa öppna mottagningar.

​​​​Ta med kallelsen och fyll i uppgifterna innan du kommer så går ditt besök lite smidigare. Provtagningen är frivillig och kostnadsfri.

Så går ett cellprov till

Du träffar en barnmorska som först informerar om provtagningen. Därefter får du ta av dig på underkroppen och sätta dig i en gynekologstol.

Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Därefter läggs provet i en vätskefylld burk. Det blir då möjligt att även testa för humant papillomvirus (HPV) från samma prov. För kvinnor där provet visar lätt cellförändring kommer även ett HPV-test att utföras. Bara de kvinnor vars prov visat på virus på livmodertappen behöver sedan komma för ytterligare undersökning och provtagning.

Provtagningen tar bara ett par minuter och gör inte ont.

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet.

Normal provsvar

Inom fyra till sex veckor får du ett brev på posten som informerar om att provet var normalt. Om svaret dröjer eller om du har frågor om provet kan du kontakta Screeningverksamheten, telefon 08-123 138 20. Telefontid måndag till fredag mellan klockan 10.00-11.00 och 13.00-14.00.

Om provet visar cellförändringar

Om provet visar cellförändringar måste det utredas. Du får en tid till en gynekologmottagning för ytterligare undersökning. För kvinnor där provet visar lätta cellförändringar kommer ett HPV-test att utföras på det sparade cellprovet. Bara de kvinnor vars prov visat på virus på livmodertappen behöver utredas av gynekolog.

Risker/Biverkningar

Provtagningen medför inga risker och ger inte heller några biverkningar. Men det är naturligt att känna oro i avvaktan på provresultatet. Om du har frågor eller är orolig kan du kontakta Screeningverksamheten, telefon 08-123 138 20, måndag till fredag mellan klockan 10.00-11.00 och 13.00-14.00.